Az élelmiszer boltoknak szánt termékünk NAV engedélye lejárt, ezért már nem forgalmazzuk!

Élelmiszer boltoknak

Kifejezetten élelmiszer boltoknak készített változata a [ t r a f f i c ] rendszernek. Ez a változat már teljes mértékben testre van szabva erre a tevékenységre, így azonnal használatba lehet venni. Mind emellett a [ t r a f f i c ] rendszerben rejlő összes lehetőség rendelkezésre áll, pl. több telephely összekapcsolása, több raktár elkülönült kezelése, törzsvásárlói rendszer üzemeltetése, vagy a program egyedi testreszabása.

Pénztárgépes értékesítés

Az értékesítés pénztárgépeken zajlik. A rendszerhez egyszerre több pénztárgép és digitális mérleg is csatlakoztatható. A vonalkódok mellett a program támogatja a gyorskódokat, cikkszámokat valamint a mért és szabadáras termékeket is.
A számítógép indításakor a pénztárgép kapcsolat automatikusan elindul a háttérben. Nem szükséges, hogy a számítógépen felhasználó be legyen jelentkezve, vagy hogy a [ t r a f f i c ] kezelő felülete el legyen indítva.

Hatékony és megbízható bevételezés

Az árubevételezés teljes mértékig az élelmiszerboltok mindennapjaihoz van szabva:
 1. Az áru érkezésekor az adatgyűjtővel közvetlenül át lehet venni az árut. A mennyiségek mellett ellenőrizhetjük a beszerzési árat és az ajánlott eladási árat is, az eltérő árakat még a helyszínen megadhatjuk. Az adatgyűjtővel egyszerre több szállítmányt is lehet rögzíteni.
 2. Amikor csatlakoztatjuk az adatgyűjtőt a számítógéphez, a program végigvezet a rögzített tételek bevételezésén.
 3. A számlán feltüntetett végösszegeket (beszerzési áron, fogyasztói áron), valamint a tételszámot még a tételek feltöltése előtt meg lehet adni. A program ellenőrzi, hogy a rögzített tételek és a megadott végösszegek egyeznek-e. Az eltérésekre figyelmeztet. Így biztosak lehetünk abban, hogy helyes áron vételeztük be az árut, és nem siklottunk el egy fogyasztói árváltozás felett sem.
 4. Az áru bevételezése után a program rákérdez a beszerzési ill. fogyasztói árakban történt módosításokra. Ha valóban megváltoztak az árak, akkor egy gombnyomással az összes árváltozást a program átveszi.
 5. A program a bevételezésről automatikusan nyomtat egy "rögzítési listát", melyen szerepel a bevételezett áru és az esetlegesen megváltoztatott árak is.
 6. A megváltozott áru termékeket a program egy listában gyűjti, hogy polccímkét vagy árcédulát lehessen nyomtatni. Egy árváltozás után így egy gombnyomásra kinyomtathatjuk az összes új polccímkét. A Nyomtatandó címkék listájába minden termék automatikusan felkerül melynek ára, vonalkódja, megnevezése stb. az utolsó nyomtatás óta megváltozott. A címkéket egyenként is ki lehet nyomtatni, ill. a listából egyes elemek törölhetők.

Készletfigyelés és rendelési javaslat

A programban megadható minimum készletek illetve az elmúlt időszak (napok, hetek) fogyása alapján automatikusan tudunk generálni szállítónkénti rendelési javaslatot. Természetesen ezt saját belátásunk szerint módosíthatjuk, de jó kiindulási alap. A szezonális ingadozásokat a program figyelembe tudja venni.
Ha a programban állítottuk össze a megrendeléseinket, akkor a bevételezéskor a mobil adatgyűjtőn egyből a megrendelt mennyiséget ajánlja fel a program, így minden eltérést azonnal észrevehetünk.

Leltárazás

A leltárazást helységenként vagy termékcsoportonként külön-külön is el lehet végezni. A leltározást is nagymértékben segíti a vonalkódok és a mobil adatgyűjtők használata. Az átértékelési funkcióval a készleteinket az aktuális beszerzési árnak megfelelően egy gombnyomásra átértékelhetjük.
A program beüzemelésekor ideális esetben egy teljes leltárral kell indítani. Mivel ez egy élelmiszerboltnál nehezen oldható meg, ezért a programot úgy alakítottuk át, hogy induló leltár nélkül is használatba lehessen venni (lásd "repülő rajt").

Napi teendők gyors áttekintése

A programba való belépéskor az indulóablakban rögtön össze vannak gyűjtve a "napi teendőink". Egy pillantásra láthatjuk a problémás termékeket (nincs eladási ára vagy beszerzési ár alatt adjuk el, kifogyó készletek, árváltozás óta még nem nyomtattunk új címkét,...), az akciókat, a napi/heti szállításokat. A leggyakrabban használt funkciókat rögtön az induló oldalról elérhetjük. (pl. problémás ár szerkesztése, akció befejezése, szállítmány bevételezése)
A pénztárgépen zajló forgalmat élesben, összesítve és blokkonként is láthatjuk. Egy gombnyomásra készíthetünk áfás számlát. Az utolsó néhány blokk külön ki van emelve, így ezek blokkszám és végösszeg alapján pillanatok alatt beazonosíthatók.

"Repülő rajt"

Külön kihívást jelent a program váltás vagy bevezetés egy ilyen feszített munkarendű vállalkozásban. Erre találtuk ki a "repülő rajt" bevezetési módot:
 1. A programba a terméket egy Excel táblából beimportáljuk, majd szükség szerint kézzel szerkesztjük. Az induláshoz elegendő ha az értékesítéshez legszükségesebb adatok rendelkezésre állnak: azonosítók, megnevezések, egység és a fogyasztói ár.
 2. A legszükségesebb adatok felvitele után azonnal megkezdődhet az értékesítés.
 3. A termékeinket termékcsoportokra bontjuk, és ahogy időnk engedi elvégezzük termékcsoportonként a leltárat. Ahogy haladunk, egyre több termékhez lesz helyes készlet adatunk.
 4. A bevételezések során folyamatosan rögzítjük a beszerzési árat. Így előbb-utóbb minden terméknek ismerni fogjuk a beszerzési árát is. (Természetesen az nagy segítség, ha már eleve a cikktörzs feltöltésekor meg tudtuk adni a beszerzési árakat).
 5. Amikor elkészült a teljes mennyiségbeli leltárunk, és minden készleten lévő termékhez rögzítettünk beszerzési árat, akkor a készletek átértékelésével a teljes nyilvántartásunkat helyreállítjuk. Innentől kezdve teljesértékűen működik a program. Már nem csak az eladás forgalma, hanem az ELÁBÉ, az árrés és minden készlet információ helyes képet fog adni.