Gyártás

A [ t r a f f i c ] rendszer gyártási modulja az egyszerű összeszereléstől a sok munkafázisos összetett gyártási folyamatokig sokféle, megrendelés alapú gyártási folyamat nyilvántartására alkalmas. A [ t r a f f i c ] rendszer megrendelés alapú ügymenete biztosítja a megrendelt, legyártott, leszállított és kiszámlázott mennyiségek naprakész követését, valamint a nyersanyagok, kész- és félkésztermékek pontos készletkezelést.

Tapasztalataink szerint a gyártási folyamatok szervezésénél és nyilvántartásánál nagyon nehéz általánosítani. Ezért a [ t r a f f i c ] rendszerhez készített gyártási modul csak az általánosan szükséges funkciókat kínálja. Az ügyviteli rendszer minden esetben teljesen egyedi, a konkrét gyártási folyamatokra testreszabott programokból áll össze.

 • Gyártmányok összetevőinek és munkafázisainak nyilvántartása
  A készletkezelés, az erőforrás tervezés alapja egy-egy gyártmány összetevőinek és egyes munkafázisainak nyilvántartása. A konkrét megrendelésnél eltérhetünk az alapértelmezett munkafázisoktól és összetevőktől, így az egyedi gyártású terméket is kényelmesen nyomonkövethetjük.
 • Megrendelés alapú gyártás
  A [ t r a f f i c ] rendszer megrendelés alapú ügymenete biztosítja a megrendelt, legyártott, leszállított és kiszámlázott mennyiségek naprakész követését. A készletre való gyártást belső megrendelésekkel lehet nyomonkövetni.
 • Készlet kezelés
  A program kezeli a saját beszerzésű és a "hozott" nyersanyagokat. Külön látjuk az egyes megrendelésekhez előkészített nyersanyagokat, késztermékeket és selejtek. A megrendeléseink, minimális készletek és egyéb paraméterek alapján a program a nyersanyagok beszerzéséhez rendelési javaslatot készít.
 • Erőforrás tervezés és munkaidő nyilvántartás
  A programban előre megtervezhetjük, hogy az egyes megrendeléseket mikor, melyik gépeken kell legyártani. A személyzetnek egy külön rendkívül leegyszerűsített munkaidő nyilvántartó felület áll rendelkezésére: a munka megkezdésekor ki kell választani az éppen gyártásra kerülő megrendelés tételt, és ha szükséges, az elvégzendő munkafázist. A program természetesen segít, így csak az esedékes feladatok közül kell választani. A műszak végén, vagy a munka befejezésekor elég megnyomni egy gombot, és megadni a legyártott mennyiséget, illetve a selejtet. Ez a felület teljes egészében érintőképernyőről is használható, így a gyártócsarnokban sem egér, sem billentyűzet nem szükséges.
  Ezeket az elemi szinten begyűjtött adatokat utána sokféleképpen lehet felhasználni: munkaidő elszámolás, gépidők és órabérek alapján történő utókalkuláció, stb.